vineri, 4 aprilie 2014

SUB SCOARTA UNUIA DINTRE SATELITII PLANETEI SATURN EXISTA UN OCEAN DE APA. AR PUTEA EXISTA VIATA EXTRATERESTRA ACOLO!   NASA a gasit un oacean subteran pe Enceladus, "un mare ocean subteran in care se gaseste apa lichida". Conform agentiei spatiale, acesta este o potentiala casa a vietii extraterestre. Enceladus nu era pe lista scurta posibililor sustinatori ai vietii in Sistemul Solar pana acum, candidati cu sanse mari erau Titan si Europa.

    Datele colectate de sonda spatiala Cassini au confirmat teoria unui rezevor de apa subteran, teorie aparuta in anul 2005. Potrivit lui Luciano Iess de la Universitatea Sapienza din Roma, autor principal al lucrarii care a prezentat descoperirea:
"Masuratorile gravimetrice efectuate de Cassini au aratat o anormalitate a gravitatiei la polul sud, care nu este la fel de mare cum era de asteptat. De aici concluzia ca ar trebui sa exista in adancime un material mai dens care sa compenseze masa lipsa: foarte probabil apa lichida, care este cu 7 procente mai densa decat gheata. Magnitudinea anomaliei ne da de inteles ca ar fi vorva de apa lichida."
    Masuratorile gravimetrice sugereaza o mare posibilitate a existentei unui ocean regional de aproximativ 10 km in adancime, sub un strat de gheata ce masoara cam 30-40 km grosime. Dovezile existentei unui ocean subteran includ luna Enceladus printrea locurile din Sistemul Solar cu cea mai mare probabilitate de sustinere a vietii microbiene. Pana cand Cassini sa ajunga la Saturn in iulie 2004 nimeni nu credea in posibilitatea ca aceasta mica luna de gheata ce masoara abia 500 km in diametru ar putea sustine viata.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu