marți, 8 aprilie 2014

OAMENII DE STIINTA FOLOSESC UNDELE SONORE PENTRU A INVINGE SI MANIPULA GRAVITATIA
    O echipa de cercetatori din Elvetia a dezvoltat un mod de a transporta prin levitatie obiecte mici folosind doar undele sonore. Folosind unde ultrasonice (unde sonore cu frecvente prea mari pentru a fi receptionate de urechea umana), oamenii de stiinta de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich au facut picaturile de apa, cristalele de cafea, fulgii de polistiren si chiar o scobitoare sa leviteze, sa se miste intr-un plan si sa interactioneze unele cu altele.

    Este pentru prima data cand cercetatorii au reusit, cu ajutorul undelor sonore sa faca diferite obiecte sa leviteze si sa se miste in acelasi timp. Toata lumea care detine un subwoofer sau care a fost intr-o discoteca a observat ca undele sonore exercita presiune. Cand acele unde se misca intre doua suprafete atent aliniate, ele creaza ceea ce este cunoscut drept unde permanente, in care presiunea totala de la unda originala si reflexia ei se anuleaza reciproc. Obiectele amplasate in unele puncte de-a lungul undelor cu cea mai mica amplitudine, cunoscute drept puncte de nod, tind sa ramana pe loc.

    In trecut, cercetatorii erau capabili sa ajute sa leviteze, cu ajutorul undelor sonore, bucati de polistiren si chiar insecte micute, dar pana acum nimeni nu a reusit a isi dea seama cum obiectele care leviteaza cu ajutorul acusticii ar putea sa faca si altecva in afara de a sta nemiscate intr-un loc, chiar daca, miscarea lor era teoretic posibila.

    "In teorie, nu este nici o diferenta intre teorie si practica" a declarat liderul studiului, Ing. Daniele Foresti, contactat telefonic. "Dar in practica este."Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu