marți, 22 aprilie 2014

FRACTURAREA HIDRAULICA. UN RISC PENTRU SANATATE   Cercetatorii de la organizatia stiintifica PSE, Universitatea Berkeley si de la Facultatea de medicina Weill Cornell au efectuat prima evaluare sistematica a efectelor asupra sanatatii si a cailor de contaminare asociate fracturarii hidraulice.

   Ceretarile au identificat, la multe dintre studiile analizate, o asociere intre exploatarea gazelor de sist si nivelele crescute de componente toxice din mediu. Cercetatorii au subliniat ca desi literatura de specialitate despre acest tip modern de exploatare a gazelor naturale a crescut masiv in ultimul timp, este nevoie de mai multe studii epidemiologice pentru a investiga impactul asupra sanatatii.


   Articolul publicat pe 16.04.2014 in revista Enviromental Health Perspectives, dezvaluie ca, un numar de componente, cunoscute drept toxice pentru oameni, ce sunt asociate cu exploatarea gazelor de sist, au fost descoperite in concentratii mari in aer, apa si in acvifere. Studiile efectuate in regiunile in care are loc exploatarea gazelor de sist au indicat ca, cu cat este mai apropiata o comunitate de locul exploatarii cu atat este mai probabil sa fie expusa la componentele poluante, printre care: benzen, toluen, etilbenzen, xilen si ozon. Unele dovezi sugereaza ca, locuind in apropierea exploatarii active ar putea creste riscul de aparitie a unor defecte la nastere precum defectele cardiace congenitale si defecte ale tubului neural.

   Articolul, de asemenea sugereaza ca tratarea necorespunzatoare a apelor uzate este asociata cu contaminarea apei de suprafata cu chimicale rezultate in urma fracturarii, cum ar fi radiu 226, arsenic si bariu. Alte studii sugereaza chiar ca acviferele din preajma exploatarii sunt supuse unui risc mare de contaminare cu metan.

   Exista dovezi ca exploatarea gazelor de sist este strans legata cu poluarea mediului. In plus sunt multe lucruri care inca nu le stim despre efectele nocive ale acestui tip de exploatare. De ce se continua exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Romania atata timp cat se stie ca este nociva pentru oameni?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu