duminică, 23 martie 2014

CELE 10 INVENTII ALE LUI NIKOLA TESLA CARE AU SCHIMBAT LUMEA


   Nikola Tesla, de ceva vreme, a inceput in sfarsit sa atraga atentia si sa incurajeze dezbateri serioase la 70 de ani de la moartea sa. Stim ca, fara indoiala a fost persecutat de magnatii energiei din zilele sale. Thomas Edison, despre care am invatat la scoala ca a fost un mare geniu, J.P. Morgan si alti industriasi puternici. Dupa moartea sa din 1943, guvernul SUA a intrat in laboratorul sau si a confiscat toate cercetarile stiintifice, iar pana azi nu a facut nici una din aceste cercetari publice.

     Integritatea lui Tesla nu poate fi combatuta. Unu:  fost aproape toata viata persecutat de interesele marilor corporatii si a guvernului. Doi: A rupt un contract de milioane de dolari cu societatea Westinghouse, pentru a nu obliga lumea sa ii plateasca lui redevente uriase.

     Dar, haideti sa ne uitam la ce Nikola Tesla -un om care a murit singur si sarac- a oferit cu adevarat lumii. Pentru mai bine, sau pentru mai rau, cu credit sau fara credit, el a schimbat fata planetei intr-un mod in care probabil nu o va mai face nimeni.  


1. CURENTUL ALTERNATIV - De aici a plecat totul. Inventia care a produs cea mai mare agitatie de la Expozitia Mondiala din Chicago din 1983. Dupa aceasta expozitie a inceput un razboi intre viziunea lui Edison si viziunea lui Tesla despre cum electricitatea ar trebui sa fie produsa si distribuita. Curentul alternativ oferit de Tesla era mai sigur si mai ieftin decat curentul direct oferit de Edison.

2. LUMINA - Bine inteles ca nu a inventat lumina, dar a inventat modul in care lumina poate fi valorificata si distribuita. Tesla a dezvoltat si folosit becurile fluorescente in laboratorul sau cu 40 de ani inainte ca industira sa le "inventeze". La "Worlds Fair", Tesla a creat primele semne cu neon. 

3. RAZELE X - Radiatiile electromagnetice erau din greu cercetate la sfarsitul anilor 1800. Totusi Tesla a fost cel care a descoperit ceea ce azi se foloseste in medicina pentru diagnosticare. Inventia razelor X, la fel ca multe altele din inventiile sale, a provenit din credinta lui ca tot ceea ce trebuie sa intelegem despre univers este practic in jurul nostru tot timpul, dar trebuie sa ne folosim mintea pentru a crea dizpozitive care sa sporeasca perceptia noastra despre existenta.

4. RADIOUL - Guglielmo Marconi a fost initial creditat cu aceasta inventie. Totusi in 1943 Curtea Suprema a anulat patentul  lui Marconi si a demonstrat ca Tesla inventase radioul cu anii inainte.

5. TELECOMANDA - Aceasta inventie a fost o consecinta naturala a radioului. Patentul cu numarul  613809 a fost primul model de barca controlat prin telecomanda.

6. MOTORUL ELECTRIC - Inventia motorului electric de catre Tesla a fost in sfarsit popularizata de o  masina care ii poarta numele. Inventia unui motor ca campuri magnetice ce se rotesc, ar fi putut elibera omenirea din ghearele marilor corporatii petroliere, mult mai devreme. Totusi inventia a fost sucombata de criza economica si de Al doilrea Razboi Mondial care a urmat.

7. ROBOTICA - Spiritul stiintific mult prea dezvoltat a lui Tesla, l-a condus la ideea ca toate organismele vii sunt pur si simplu conduse de impulsuri exterioare. El a declarat: "Eu prin fiecare gand si actiune a mea am demonstrat, spre satisfactia mea absoluta, ca sunt o masina automata, care este dotata cu putere de miscare si care pur si simplu raspunde la stimuli exteriori". Asa s-a nascut pentru prima data ideea de robotica.

8. LASERUL - Inventia laserului de catre Tesla este unul dintre cele mai bune exemple despre cum binele si raul se leaga impreuna in mintea unui om. Laserul a influentat chirurgia intr-un mod mai mult decat benefic si sta la baza mass-mediei digitale. Totusi aceasta inventie poate conduce la niste arme foarte eficiente care momentan sunt prezente doar in filmele SF.

9 SI 10. COMUNICATIILE WIRELESS SI ENERGIA GRATIS NELIMITATA - Aceste doua inventii sunt strans legate, pentru ca ele au fost picatura care a umplut paharul elitei energiei electrice - la ce e buna o energie care nu poate fi masurata si controlata? Gratis? Niciodata. J.P. Morgan, l-a sprijinit pe Tesla cu 150000$ pentru a construi un turn care in mod natural sa utilizeze frecventa universului pentru a transminte date, incluzand aici o gama larga de informatii transmise prin imagini, voce, mesaje si text, acesta reprezentand primele comunicatii wireless din lume, dar deasemenea a insemnat ca, in afara de costul in sine al turnului, universul este plin cu energie libera, gratis, care ar putea fi utilizata ca o panza de paianjen peste intraga lume, conectand oamenii din toate locurile si de asemenea permitand oamenilor sa valorifice energia gratuita din jurul lor. Dar cum sa poata elita mondiala sa permita asa ceva? Energia gratuita pentru toata lumea s-ar fi batut cap in cap cu planul lor de a se imbogati din aceasta resursa.

      Tesla are probabil mii de alte idei si inventii care raman necunoscute. Daca aruncam o privire peste cele  100 de patente ale sale, ne dam seama care a fost scopul sau, ce a vrut el sa ofere omenirii.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu