marți, 11 martie 2014

"PLANURILE INVIZIBILE" - CURSA DINTRE CHINA SI STATELE UNITE PENTRU TEHNOLOGIA DE CAMUFLAJ!!!          Conform siteului military.com, o noua tehnologie de camuflaj face avioanele invizibile nu numai pentru radar ci si pentru ochiul uman - ca o mantie de invizibilitate în filmele SF de la Hollywood.
          Rapoarte venite din China saptamana trecuta arata ca tara munceste la o tehnologie de camuflare, care utilizează o gamă de panouri de sticlă hexagonale care sa devieze lumina in jurul unui obiect, ascunzând-ul de la vedere ca și cum ar fi ascuns de o pelerina invizibila. Expertii spun ca tehnologia este legitima - spre deosebire de proiectele americane și europene din ultimii ani.
         "Publicul larg ... s-ar putea sa nu fi auzit despre cât de departe a ajuns SUA, pentru că aceste informatii sunt și ar trebui să rămână clasificate," a declarat pentru FoxNews.com expertul in arme de foc Chris Sajnog, un fost puscas marin. 
          In timp ce progresul la aceasta cercetare este clasificat, unele proeicte realizate de universitati si de companii care aprovizioneaza armata ne arata in realitate cat de futuristica este aceasta tehnologie.

Dar cum sa faci un obiect dispara complet?

          Profesorul Chen Hongsheng de la Universitatea Zhejiang din China a facut o demonstratie cu un dispozitiv care a făcut un pește invizibil și o pisică sa dispara, conform ziarului South China Morning Post, un ziar zilnic din Hong Kong. Echipa profesorului este una dintre cele 40 finanțate de guvernul chinez în ultimii trei ani, a precizat acelasi ziar. Unele proiecte folosesc materiale care deviaza lumina departe de un obiect, altele creaza câmpuri electromagnetice care se îndoaie ascunzand obictul - cu adevărat tehnologie high-tech pentru camuflaj.
          Ideea nu este nouă, dar materialele care permit tehnologia sunt mult mai la indemana, a declarat pentru FoxNews.com David R. Ricketts, profesor de inginerie la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. E la fel ca in filme. Daca lipesti o imagine cu un hol gol pe o camera de securitate, persoana care se uita pe camera vede doar un hol gol - indiferent ce s-ar intampla cu adevarat in acel hol. La fel si tehnologia de camuflaj, care pur si simplu ia lumina dintr-o parte a obiectului si o proiecteaza in partea celalalta astfel incat obiectul devine invizibil.
         
           Un alt profesor chinez, Ma Yungui, inginer in optica la Universitatea Zhejiang, lucreaza la un dispozitiv care împiedică obiectele de a fi detectate de senzori de căldură sau detectoare de metal, la fel de mic precum o cutie de chibrituri care sa interfereze deasemenea si cu camerele cu infrarosu, permitand trupelor sa se deplaseze nedetectabile in noapte.        
           "Acum câțiva ani am avut o demonstrație a acestor tehnologii aici, în San Diego,", a declarat într-un e-mail Sanjog. "Oglinzile utilizate în prezent sunt mari și ușor de detectat, în timp ce utilizarea de lungimi de undă este limitată la un spectru foarte îngust, adică lumină vizibilă, dar nu radar sau termic. De asemenea, acesta tehnologie funcționează bine doar atunci când obiectul este privit dintr-un anumit unghi.
          
           Marii dezvoltatori de arme, cum ar fi, BAE Systems, recunosc ca lucreaza la astfel de tehnologi, cum este  programul "Adaptiv" care urmareste sa ascunda vehiculele blindate.
          "Armata SUA este printre cei mulți care și-au exprimat interesul în programul Adaptiv, care ar putea fi transferat si pentru alte platforme, cum ar fi nave și elicoptere", a declarat purtatorul de cuvant al BAE Mike Sweeney.

Pixelul perfect

          Tehnologia dezvoltata de BAE este similara cu ceea ce chinezii studiaza acum. Implementează foi de pixeli hexagonali, care-si pot schimba temperatura foarte rapid. Camerele de la  bord iau imagini din partea opusa și le proiecteaza pe vehicul, fapt ce permite unui tanc în mișcare sa se identifice cu mediul inconjurator.
          Cercetarea se concentrează în principal pe spectrul infraroșu. Dar BAE a combinat pixeli sai cu alte tehnologii care camufleaza alte părți ale spectrului electromagnetic pentru a oferi camuflaj de jur-imprejur.
           
          Unii experti contesta faptul ca aceste noi tehnologi pot fi utilizate in conditii reale de lupta.
          "Pelerina invizibila" este un termen prost ales, a scris intr-un email pentru FoxNews.com profesorul Thomas Way de la Universitatea VIllanova. "Invizibil pentru ce? Avem deja avioanele stealth care sunt in mare parte invizibile pentru radar, dar sub nicio forma, data fiind cunoasterea fizicii in acest moment, nu putem sa facem obiecte invizibile pentru ochiul uman. Daca asta este ceea ce ei pretind atunci este o farsa".Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu