miercuri, 19 martie 2014

BIG BANG - CEL MAI IMPORTANT BASM SPUS VREODATA           In ziua de azi, exista libertatea de a-ti alege ce religie vrei, asa ca nu este nicio problema in legatura cu ce cred eu sau ce crezi tu. Pe de alta parte, insa, exista o problema cand oamenii de stiinta amesteca faptele sustinute de dovezi si legi ale naturii cu fantezi, ipoteze nefondate si credinta oarba. 
         Nu este nicio diferenta calitativa intre a fi adeptul creationismului, care crede ca Pamantul si  toata galaxia noastra a fost creata acum vreo 6000 de ani si a crede ca intregul Univers a fost creat acum 14 miliarde de ani dintr-un mic ou cosmic. De unde provine acest ou, ce a existat inaintea lui?

          Ar trebui sa fie ceva mai mult (sau mai degraba mai putin) decat o bomba nucleara indesata in el, avand in vedere ca in acel moment nici macar materia nu exista. Niciuna din aceste credinte nu este sustinuta de metode stintifice sau de experimente. Prin urmare nu poate fi catalogata ca stiinta.

          Acum mai multi ani am citit o carte "stiintifica" in care se expica ce s-a intamplat in primul minut de dupa Big Bang. Era plina cu formule complicate, cu ipoteze neverificate. Pentru mine acea carte reprezinta varful arogantei umane, pretinzand ca logica si modelele matematice neverificate si neancorate in realitate ar putea da un raspuns la eternul mister al existentei noastre. Inca imbratisez aceasi opinie. Stiinta abia poate explica problemele pe care natura le prezinta, utilizand metode stiintifice. Unele parti ale realitatii sunt mult prea complexe pentru a fi dezlegate, cel putin la nivelul de intelegere a fizicii in momentul de fata. Asa ca orice afirmatie de genul este prin definitie nestiintifica. Conceptul de Big Bang si procesele ulterioare lui ar putea fi foarte usor numite superstitii sau basme.

          In prezent, masuratorile radiatilor microundelor din spatiu incep sa ne spuna ce s-a intamplat in prima secunda de dupa Big Bang. Buna gluma. Dar ce se intampla cu masuratorile altor radiatii electromagnetice ce vin din spatiu, cum ar fi: undele radio, lumina, razele X, razele gama, care de multe ori prezinta probleme prea mari pentru a fi interpretate?
           
          La fel de usor ar fi sa afirmam ca Mickey Mouse a creat intregul Univers si sa dezbatem, de ce nu a luat premiul Nobel pentru asta.
                 
                Un comentariu:

  1. Cosmologia este o știință de frontieră, plină de ipoteze niverificate. pe măsură ce se verifică, (peste 1, 100, 10000 de ani...) devin teorii general acceptate. Marea problemă este scanalul științific,(lansarea unor teze neverificate, expuse în fragmente, sau cu jumătăți de adevăr) din nevoia de a atrage fonduri! (Vezi scandalul cu gaura neagră de la Geneva, cu descoperirea unor neutroni, sau a unor particule cu viteză superioară luminii, în care nu se specifică, dar erorile sistematice de măsură sunt pe undeva pe la 500%...)
    Viitorul va demonstra cu certitudine că afirmațiile biblice și cele științifife nu se contrazic, se completează, sunt abordări din perspective diferite ale aceluiași fenomen, dezacordul profund este creat și menținut de cei car împart sferele de influență!

    RăspundețiȘtergere