vineri, 28 februarie 2014

TEORIA PIERDUTA A LUI ALBERT EINSTEIN!!!

                Un manuscris neobservat de oamenii de stiinta timp de decenii a relevat faptul ca celebrul fizician Albert Einstein a cochetat odata cu o alternativa la ceea ce cunostem noi acum drept Teoria Big Bang propunand in schimb ideea unui Univers ce se extinde in mod constant si vesnic. Lucrarea descoperita recent, scrisa in anul 1931, este o reminiscenta a unei teorii sustinute de astrofizicianul britanic Fred Hoyle 20 de ani mai tarziu. Einstein a abandonat ideea destul de rapid, dar manuscrisul demonstreaza reticienta sa in a accepta faptul ca Universul a fost creat intr-un singur eveniment exploziv.
                 
            Dovezi pentru existenta Big Bang-ului au fost descoperite prima data in anii 1920 cand astrofizicianul american Edwin Hubble si altii au descoperit ca galaxiile se indeparteaza unele de altele si spatiul se extinde. Acest lucru pare să sugereze ca, in trecut, continutul Universului observabil a fost o "supa primordiala"  foarte densa și fierbinte.

           Dar, de la sfarsitul anilor 1940, Hoyle a inceput sa sustina ca spatiul s-ar putea extinde vesnic si ar mentine o densitate aproximativ constanta. Ar putea face acest lucru prin adugarea continua de materie noua cu particule elementare aparand constant din spatiu. Hoyle a spus ca particulele ar urma sa fuzioneze si sa formeze noi galaxii si stele, iar acestea ar aparea cu o rata potrivita pentru a acoperi spatiul nou creat prin expnsiune. Universul lui Hoyle a fost mereu infinit incat dimensiunea acestuia nu s-a schimbat in urma expansiunii, el ramanand intr-o stare de echilibru.

            Documentul recent descoperit arata ca Einstein a descris , în esența, aceeași idee mult mai devreme. "Pentru ca densitatea sa ramana constanta particulele noi trebuie sa se formeze continuu" a scris el. Manuscrisul se crede ca a fost scris in timpul unei calatori in California in 1931 - din cauza faptului ca a fost scris pe o hartie americana.

         Acesta a fost depozitat la vedere in Arhivele Albert Einstein de la Ierusalim si este disponibil spre vizualizare gratuit pe siteul sau - dar a fost eronat clasificat ca un prim proiect a altei lucrari a lui Einstein. Cormac O'Raifeartaigh, un fizician de la Institutul de Tehnologie din Waterford în Irlanda, spune că " aproape a cazut de pe scaun", atunci când a realizat despre ce este cu adevarat manuscrisul. El si colaboratorii sai au scris concluziile lor, împreună cu o traducere în limba engleză a manuscrisului german a lui Einstein aici si au prezentat lucrarea lor la European Physical Journal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu