joi, 14 februarie 2013

Rusia se va intoarce in Afghanistan, dupa retragerea definitiva a trupelor NATO in 2014 !Daca iti place acest blog,ajuta la popularizarea lui trimitand linkuri catre prieteni,apropiati etc..
Pentru parcurgerea blogului,mergeti in partea superioara a paginii principale pentru a alege temele abordate de siteul nostru.
Daca doriti sa va abonati la blogul nostru,puteti trimite un mail la adresa secretele.sistemului@yahoo.com .


Photobucket


       Anticipand retragerea definitiva a trupelor NATO din Afghanistan pana in 2014, Rusia isi intensifica activitatea in statul arab.De curand, Kabul a inceput constructia un nou Centru Cultural in inima capitalei, in conditiile in care afganii de rand ,se pare ar prefera mai degraba o ocupatie ruseasca in locul uneia occidentale. Lucru evidentiat si de atitudinea pozitiva a guvernului Karzai fata de autoritatile ruse.

     Este evident in acelasi timp ca prezenta si influenta ruseasca in zona, urmareste unele interese de natura geostrategica si economica. Interesant este insa ca strategia de ocupatie adoptata de URSS si Rusia mai apoi in raport cu Afghanistan, au facut ca aceasta sa lase o impresie foarte buna oamenilor de rand din tara islamica. Probabil faptul ca Federatia Rusa a fost una din primele tari care au recunoscut independenta Afganistanului in 1919, si tot Rusia a fost cea care a intervenit militar la asa zisa "cerere" a guvernului afghan in 1979, pentru a stopa izbucnirea unui eventual raboi civil, au cimentat in randul civililor imaginea unei Rusie "prietena si protectoare".
     Rusia a ales o atitudine imperialista mult mai diplomata si eleganta. A preferat sa construiasca o Universitate in centrul Kabulului si in curand se va finaliza un nou Centru Cultural. Sub paravanul "culturii si cultivarii", Moscova se va infige tot mai adanc in teritoriile afgane,pentru o lunga perioada de timp.
    Interesele sunt insa aceleasi.Companiile rusesti de petrol si gaze sunt intens implicate in proiectele de conducte subterane TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India) si CASA-1000, o linie de energie electrica ce va traversa Kyrgyzstan,Tajikistan si Pakistan via Afghanistan.Si evident ca mai exista si alte interese dar despre acelea nu avem nevoie sa stim toti :)...

   Adevarul este insa ca Afghanistanul a fost si este pentru SUA si Rusia acea prada usoara si lipsita de aparare, pe care o tot devoreaza cu schimbul. In anii ce vor urma, Rusia va fi vulturul care va culege lesurile afghane lasate in urma de lupii vestici,acum satui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu