luni, 10 decembrie 2012

Cota 789 – Ultima redută din România


Daca iti place acest blog,ajuta la popularizarea lui trimitand linkuri catre prieteni,apropiati etc..
Pentru parcurgerea blogului,mergeti in partea superioara a paginii principale pentru a alege temele abordate de siteul nostru.Deasemenea puteti accesa Arhiva site-ului mergand in partea drapta-jos a pagini principale.
Daca doriti sa va abonati la blogul nostru,puteti trimite un mail la adresa secretele.sistemului@yahoo.com .Pentru sugestii si observatii ne puteti contacta la aceeasi adresa.Va multumim!


 
  Acest film documentar subtitrat, primul dintr-un serial despre România în Primul Război Mondial, a fost realizat după memoriile unui american de origine română, Dimitrie Dimăncescu.
Acesta a crescut într-un sat din România şi s-a mutat apoi la Bucureşti cu familia. A fost un elev foarte bun, iar în 1913, când era licean, a înfiinţat Cercetaşii României. Doi ani mai târziu, la 19 ani, s-a înrolat voluntar. Ulterior, i s-a alăturat şi fratele, Ion. Dimitrie a devenit ofiţer în regimentul „Vânători” nou înfiinţat de către principele Carol.
Dimitrie a ţinut un jurnal despre experienţele din armată, iar mai târziu, exilat în SUA, şi-a publicat memoriile. Documentarul este relatarea lui Dimăncescu despre Primul Război Mondial şi cei 2000 de kilometri cumpliţi pe care i-a străbătut, începând ca locotenent şi sfârşind căpitan decorat.
Filmul acoperă experiențele dramatice ale soldatului Dimăncescu pe frontul românesc, confruntarea acestuia cu Norton Griffiths, colonelul britanic trimis să saboteze sondele petroleiere românești și bătăliile aprige cu germanul Erwin Rommel la Cota 789. Episodul este dedicat evenimentelor de pe Dealul Coşna din 1917, unde, în două săptămâni de lupte sângeroase, armata română s-au confruntat cu armata germană.
Deoarece Primul Război Mondial este acum o amintire îndepărtată, a rămas de datoria scriitorilor, artiștilor și regizorilor să reproducă evenimentele acelor vremuri care au schimbat soarta națiunilor. Bătălia de la Cota 789 este unul dintre acele momente dramatice.
Prezentat sub forma istoriei personale a unui soldat român, documentarul urmărește experiențele de pe frontul de est ale lui Dimitrie Dimăncescu, începând cu momentul înrolării sale voluntare în armată, pentru a-și apăra patria. Evenimentele se petrec între august 1916 și decembrie 1918. Realizatorii documentarului au depus eforturi mari pentru cercetarea și interpretarea artistică a filmului. În centrul peliculei stă spiritul extraordinar al românilor, pentru care 350.000 de tineri și-au jertfit viața, iar alți 150.000 au fost răniți sau au dispărut fără urmă în acele vremuri.
Cota 789,ultima reduta(Documentar)

Vezi mai multe video din evenimente

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu