sâmbătă, 5 mai 2012

Ada Kaleh – Insula dinamitată de Ceaușescu


MERGI LA DOCUMENTARE
Daca iti place acest blog,ajuta la popularizarea lui trimitand linkuri catre prieteni,apropiati etc..
Pentru parcurgerea blogului,mergeti in partea superioara a paginii principale pentru a alege temele abordate de siteul nostru.Deasemenea puteti accesa Arhiva site-ului mergand in partea drapta-jos a pagini principale.
Daca doriti sa va abonati la blogul nostru,puteti trimite un mail la adresa secretele.sistemului@yahoo.com .Pentru sugestii si observatii ne puteti contacta la aceeasi adresa.Va multumim!

Insula Ada-Kaleh, un pământ cu climat mediteranean, era așezată chiar în mijlocul Dunării, la trei kilometri de Orșova. Legenda insulei începe undeva în vremurile zeilor și se termină brusc în 1971. Atunci a fost dinamitată. Peste rămășițele ei au venit apele lacului de acumulare al barajului de la Porțile de Fier. Pentru Ada Kaleh s-au bătut secole de-a rândul Imperiul Austro-Ungar și cel Otoman. Căci cine stăpânea Ada Kaleh, “un mic Gibraltar”, cum l-au botezat istoricii, controla circulația pe fluviu și pe uscat, în zonă.
Legendele despre Ada-Kaleh pornesc din vremurile argonauților. Până și Hercule ar fi încercat, cândva, să cucerească cetatea din mijlocul Dunării. Grecii au botezat-o Cotinusa – adică pământul măslinilor sălbatici.
Insula a fost locuită încă din antichitate. Herodot amintea de Cyraunis, despre care scrie că lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini și de viță sălbatică. Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificațiile bănățene, care vorbește despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh.

Gibraltarul de pe Dunăre

Din cauza poziției strategice a insulei, în conflictul imperiului austro-ungar cu cel otoman insula Ada Kaleh a avut o importanță deosebită. În anul 1689 armata austriacă a construit o fortăreață împotriva Imperiului Otoman. În următoarele decenii, ocupația insulei Ada Kaleh s-a schimbat de mai multe ori între Austria și Imperiul Otoman. În urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a rămas permanent turcilor, cu scurte întreruperi temporare în favoarea austriecilor între anii 1789 și 1791.
Uitată la Congresul de pace de la Berlin (1878), insula Ada Kaleh a rămas posesiune turcă aflată sub ocupație austro-ungară până în anul 1918/1920, când a devenit teritoriu românesc. Majoritatea populației insulei era de origine turcă.
Înaintea creării lacului de acumulare de la Porțile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate. Încercarea reclădirii lor în aval pe insula Șimian în anii următori, a fost însă fară succes, majoritatea locuitorilor preferând să se mute în alte regiuni ale României (de ex. Dobrogea) sau să emigreze în Turcia. Ideea de a reconstrui insula Ada Kaleh nu a fost însă abandonată. (Surse Wikipedia și Jurnalul Național)

Vezi online film documentar Ultima primăvară la Ada Kaleh 

 

2 comentarii:

 1. Şi tu ai drepate, şi tu ai dreptate...în general , fiecare are dreptatea lui.Ideea ar fi : cum să facem ceva bun de acum înainte!? Cum să dovedim că am învăţat ceva din greşelile dar şi din lucrurile făcute cu cap, cu simţul răspunderii faţă de cei ce se vor naşte după ce noi nu vom mai fi ? Am impresia că domină din ce în ce mai mult orgoliul iar asta e cât se poate de dăunător oricărei idei ce priveşte ascensiunea unei naţii şi chiar a umanităţii. Pare că folosesc vorbe mari dar...ce să-i faci!?...dicţionarul are şi el un număr limitat de pagini! Vă doresc numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 2. Prietene ,admir efortul tau de a populariza o poveste ,pe care cu regret ti-o spun o copiezi ,la fel ca toti ceilalti.Daca-mi promiti ca ai sa refaci textul,iata cateva corecturi, in ordinea scrierii tale:
  Insula n-a fost dinamitata in 71.In anul 1971 a fost facute probele la Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie, iar insula se afla deja sub ape.Inaugurarea oficiala s-a facut la 16.05.1972.Lucrarile de demolarea insulei au inceput inca din 1966.Otomanii NU s-au batut cu Imperiul Austro-Ungar pentru insula Ada-Kaleh!
  Turcii au avut batalii cu ,,Sfantul Imperiu Roman"mai cunoscut noua ca Imperiul Habzburgic.Imperiul Austriac a fost proclamat in anul 1804,in baza domeniilor coroanei familiei Habzburgilor,care detineau inca din secolul XV coroana imperiala germana.Dualismul Austro-Ungar a luat fiinta in 1867. Insula a revenit DEFINITIV turcilor in anul 1791, la 04 August, odata cu semnarea Tratatului de Pace de la Sistov.La 06.10.1791 ora 16.00,armata Imperiului Habzburgic ,preda cetatile insulei,armatei Imperiului Otoman.Astfel insula ramane teritoriu turcesc pana in ANUL 1924 ! In anul 1913, la cererea guvernului Otoman, insula este trecuta sub PROTECTORATUL UNGARIEI. De aici si confuzia ca insula apartine Romaniei din 1919! total fals.Vad ca ai copiat si tu o sintagma intalnita la toti cei ce se incumeta sa scrie despre Ada-Kaleh,aceea ca la Conferinta de la Berlin, insula ,,A FOST UITATA". Gresit, nu s-a luat in discutie ,pentru ca nu au dorit turcii acest lucru.Despre Ada-Kaleh se discuta abia in anul 1923, la Conferinta de Pace de la Laussane, cand noul stat in formare, Turcia, este nevoita sa renunte la unele teritorii ocupate, si se traseaza noile frontiere. La 24 Iulie 1923, Ismet Inonu, semneaza din partea guvernului Turc acest Tratat. Iar in 1924, insularii Ada-Kaleh,printr-un referendum(ca tot e la moda si zilele astea) ALEG sa APARTINA de ROMANIA.Adevarata constructie a cetatilor a inceput in jurul anului 1717, cand s-a construit si Fort Elisabeta,pe malul sarbesc, legat de cetatile insulei printr-un tunel sub Dunare.Numele de Ada-Kaleh, ramane definitiv dupa 1791!!,pana atunci insula avand 16 nume care au alternat in functie de stapanire.Dupa cum vezi mi-am facut timp sa-ti scriu, asta in spiritul respectului pentru ADEVAR.vezi si blogul meu :Ada-Kaleh's Blog.
  Sa auzim numai de bine!

  RăspundețiȘtergere