marți, 24 aprilie 2012

ILIE SERBANESCU: FMI CONFIRMA TRAGICUL EXPERIMENT FACUT IN ROMANIA !

Daca iti place acest blog,ajuta la popularizarea lui trimitand linkuri catre prieteni,apropiati etc..
Pentru parcurgerea blogului,mergeti in partea superioara a paginii principale pentru a alege temele abordate de siteul nostru.Deasemenea puteti accesa Arhiva site-ului mergand in partea drapta-jos a pagini principale.
Daca doriti sa va abonati la blogul nostru,introduceti adresa dvs de mail in casuta din partea stanga a blogului cu titlul "Abonare/Follow" .Pentru sugestii si observatii ne puteti contacta la adresa secretele.sistemului@yahoo.com.Va multumim!

“Qui s’excuse s’accuse”, spune de veacuri un proverb francez. Se aplica manusa celor care se scuza inainte de a fi acuzati, precum si acelora care reactioneaza ca si cum au fost prinsi cu musca pe caciula.

 “Qui s’excuse s’accuse” - asta s-a putut spune extrem de nimerit despre FMI, cand agentia Reuters’ (piesa de frunte in mass-media economica mondiala) a acuzat cu subiect si predicat FMI de folosirea unor standarde duble in programele stabilite pentru Romania fata de cele pentru tari considerate occidentale, precum Portugalia sau Irlanda.

     FMI a sarit imediat ca ars. Agentia Reuters a avut parte de o replica lunga si impopotonata cu explicatii nenecesare fata de subiectul incriminarii, unele chiar false despre situatia economica din Romania si altele si mai netemeinice despre strategiile concepute de FMI. Cat despre rezultatele obtinute, au fost evocate aceleasi povesti rasuflate cu stabilitatea financiara recastigata, fara a se preciza ca operatia poate a reusit, numai ca pacientul a murit!

    Ceea ce spusese Reuters despre programul FMI in Romania, prin comparatie cu programele pentru alte tari europene, este insa mizilic in raport cu ceea ce specialisti sau analisti de specialitate din Romania observasera de ani de zile. Dar, bineinteles, FMI, cel care se comporta precum stapanul fata de sclavi in relatia cu tarile de la periferie, cum este si anexa bananiera numita Romania, s-a facut ca nici nu vede, nici nu aude aprecierile venite din Romania. Nu era, desigur, ca stapanul de sclavi sa se coboare intr-atat! Cand a spus insa ceva Reuters, pe care cei de la FMI n-o puteau plasa pe la periferia coloniala, reactia a venit imediat. Si s-a dovedit ca Reuters a lovit in moalele capului.

     De ce insa Reuters s-a trezit abia acum, dupa ce s-a facut ani de zile ca nu vede ceea ce era de zarit si de la o posta este o alta problema! Este foarte posibil insa ca, in contextul controverselor germano-anglo-americane asupra strategiilor de urmat in fata crizei datoriilor suverane, tunurile anglo-americane, inclusiv cele mediatice, sa fi fost puse, alaturi de euro, si pe strategiile de tip colonialist franco-germane in Europa de Est si pe rezultatele lor dezastruoase! Intereseaza foarte putin acest aspect in legatura cu problema cu pricina. Fapt este ca Reuters pune punctul pe “i” si FMI, in calitate de instrument al asupririi Europei de Est, rabufneste de manie ca este prins cu mata-n sac!

     Ce au insemnat de fapt politicile de dublu standard de care a fost acuzat FMI? Cea mai precisa decriptare au folosit-o in Romania acei analisti - din randul carora, cu mandrie spun, fac si eu parte ! - care au formulat clar ca, la cererea capitalului privat transnational vest-european, FMI a facut in Romania si cu Romania un experiment pe cat de dramatic pe atat de dezgustator.

    Reactia FMI la acuzatiile Reuters confirma ca in Romania a avut si are loc un experiment FMI! Alegerea Romaniei pentru acest experiment este lesne explicabila: stat slab, in disolutie economica aproape completa si in disolutie politica in curs, clasa politica gata sa faca orice, in fata oricarei comenzi externe, daca este lasata in continuare sa fure.

 In ce a constat experimentul?

    Inainte de toate, in impunerea tezei: statul este de vina, statul sa plateasca! Lucru cu atat mai caraghios in Romania, dar poate cu atat mai relevant pentru experiment, deoarece nu statul adusese tara in situatia economica nesustenabila in care ajunsese in 2009. Nu statul daduse creditele de consum destabilizatoare, nu statul facuse importurile halucinante anterioare, ci sectorul privat. Culpabilizarea statului insemna sa plateasca salariatii, pensionarii, contribuabilii, si nu bancile si debitorii lor! In consecinta, dupa ce a fost schimbat fortat Codul Muncii pentru a lasa munca la cheremul capitalului, au fost stabilite cele mai dure masuri de austeritate din Europa: taieri de salarii, inghetari de pensii, amputari de programe sociale, toate combinate cu majorari de impozite. Si, corolarul experimentului, toate aceste ajustari cerute a fi facute de catre stat au fost puse de la inceput in carca populatiei!

    Daca FMI considera cumva acest experiment un succes, cum vrea sa demonstreze, inseamna ca aceasta institutie si-a pierdut si drumul, si cararea si a ajuns doar un jalnic instrument la cheremul capitalului privat transnational ale carui interese le reprezinta cu nerusinare, fara a mai incerca macar de forma sa afiseze ca ar mai urmari si o dezvoltare a tarilor prinse in vizor!

  Nivelul de trai din Romania s-a prabusit 

     Dupa trei ani de programe FMI, nivelul de trai in Romania s-a prabusit. Dar, sa zicem ca nu acest aspect este importamt, in masura in care era pretul pentru “castigarea” echilibrelor si stabilitatii. Dar acestea sunt povesti de adormit copiii, caci este vorba de echilibrul si stabilitatea celui ajuns in nemiscare economica, stabil pana in maduva oaselor si pentru totdeauna! Fundamental este ca, prin programele aplicate, Romania a ajuns in imposibilitatea fizica de a creste, ceea ce, pentru o tara subdezvoltata, este un dezastru! Acest program a consolidat in plina criza pozitia Romaniei de anexa bananiera a Vestului Europei, care s-a conturat si articulat in perioada anterioara de crestere economica bazata aproape exclusiv pe creditul de consum promovat de bancile occidentale.

    De-acum, Romania are perpective de dezvoltare inchise. Ultimele redute ale capitalului autohton au fost lichidate in favoarea capitalului strain de catre acest program de criza si cu aceasta soarta Romaniei ca tara in extinctie a fost pecetluita, ceea ce reprezinta cel mai mare rau pe care FMI l-a facut unui napastuit din Est, printre multi altii din lume.

Sursa: Gandeste.org

3 comentarii:

 1. Ceea ce a facut FMI in Romania este cu adevarat strigator la cer, dar noi romanii unde am fost, noi ce am facut in acest timp??? Sa nu uitam totusi ca "Lumea este oglinda in care ne privim". Cred ca cei cu adevarat vinovati suntem noi oamenii de rand care am acceptat si incurajat crearea un astfel de situatii.
  Noi nu suntem victimele noi suntem vinovatiii!!! Haideti macar o data in viata sa ne asumam responsabilitatea, sa abandonam postura de victima si sa luptam pentru ce este al nostru!

  RăspundețiȘtergere
 2. De acord cu foarte multe materiale publicate de saitul dumneavoastră. Îmi pare rău că nu folosiţi o limbă românească normală, fără greşeli şi scrisă cu literele noastre, normale. ĂÎŞŢÂ, ăîşţâ. Nu de alta, dar una dintre metodele de manipulare a populaţiei este şi folosirea unor cuvinte scrise ..."aproximativ"... altfel. Iar blogspot-ul permite fără nici o problemă folosirea caracterelor româneşti. Şi... apropo de blogspot, adică de Google... băieţii ăştia folosesc un cuvînt normal pentru ceea ce americaniştii ăştia folosesc drept "site". Adică sait, băieţi! SAIT... un cuvînt devenit românesc, normal, firesc. Hai să nu ne scremem cînd scriem româneşte, că poate şi mesajele noastre vor fi mai credibile!

  RăspundețiȘtergere
 3. E foarte adevarat ce spuneti, dar singura sansa de dezvoltare care a fost oarecum neglijata de capitalul corporatist vesteuropean a fost agricultura care anul trecut a dat o gura de oxigen Romaniei.
  Experimentul continua si acum si spre disperarea lor nu vom putea sa ne dezvoltam decat dupa ce sistemul lor de valori va ceda si aurul nu va mai valora nimic. Englezii au facut un studiu despre viata la tara in Romania si au concluzionat ca noi vom puta trai relativ in aceleasi conditii ca acum si putem prospera numai dupa un conflict postatomic. Cizma capitalului corporatist nu se va ridica de pe Romania decat atunci cand Uniunea Europeana se va destrama si economiile vestice vor fi antrenate intr-un conflict planetar. Din punct de vedere economic am fost asasinati. Nu ne mai putem dezvolta dacat daca ni se va permite si numai pe directia indicata de capitalul corporatist. Cred ca trebuie sa intoarcem putin spatele europei cu "e" mic si sa nu adoptam moneda euro niciodata. Capitalul romanesc, asa anemic cum este, trebuie coagulat in tara si incurajat prin amnistii fiscale sau alte mecanisme alternative pentru a investi in industrie si a pastra creierele aici.Daca au decis sa destrame statul roman, numai un conflict mondial mai poate salva Romania, daca nu, ne vor diviza, regionaliza si transforma in ghetouri si probabil vor initia un program de control al populatiei, ca si asa astia cred ca suntem prea multi si nu oricand capitalul corporatist, dupa esecul gazarii evreilor, are ocazia de a distruge un stat suveran si a extermina prin orice mijloace un popor, o natiune intreaga. Nu-i asa ca e o okazie fantastica?

  RăspundețiȘtergere