marți, 7 februarie 2012

O PAJISTE SUBACVATICA DIN MEDITERANA, ESTE CEA MAI VECHE FORMA DE VIATA ORGANICA CARE EXISTA PE TERRA: ARE CEL PUTIN 80.000 DE ANI !
Daca iti place acest blog,ajuta la popularizarea lui trimitand linkuri catre prieteni,apropiati etc..
Pentru parcurgerea blogului,mergeti in partea superioara a paginii principale pentru a alege temele abordate de siteul nostru.Deasemenea puteti accesa Arhiva site-ului mergand in partea drapta-jos a pagini principale.
Daca doriti sa va abonati la blogul nostru,adaugati in lista de messenger idul secretele.sistemului sau trimiteti un mail la adresa secretele.sistemului@yahoo.com.Va multumim!


   Este verde si foarte foarte veche.Un soi de iarba subacvatica din Marea Mediterana,sub numele de Posidonia Oceanica, ar putea fi cel mai veche lucru viu cunoscut de pe Pamant.

   Carlos Duarte de la Universitatea Western Australia din Perth a studiat secvente de ADN a Posidoniei Oceanice din 40 de locatii care acopera 3500 de kilometri de pe fundul marii,din Spania pana in Cipru.Numai o singura lunca,identificata langa insula Formenterea,se intinde 15 kilometri de-a lungul coastei.La fel ca toate ierburile subacvatice,Posidonia Oceanica se reproduce prin clonare,astfel pajisti care se intind pe zeci de kilometri sunt practic identice genetic,fiind considerate un singur organism.

Având în vedere rata de creştere anuală a plantelor, echipa de cercetatori a calculat că lunca Formentera trebuie să aiba între 80.000 şi 200.000 de ani, fiind cel mai vechi organism viu de pe Pământ. Acesta devanseaza o pajiste maritima tasmaniana, Lomatia Tasmanica, despre care se crede ca are 43,600 de ani.

Endemica iarbă din Marea Mediterana,Posidonia Oceanica,se numără printre plantele cu cea mai lenta rata de crestere dar si printre cele cu viata lunga. Această specie duce lipsa de concurenţi nativi şi prădători majori în habitatul sau litoral\marin pe care il ocupă, care să conducă la dezvoltarea de pajişti întinse, monospecifice. Cu toate acestea, în prezent acestea sunt în scădere în întreaga sa gamă. Studii anterioare au furnizat dovezi ca pajisti de Posidonia oceanica au crescut continuu in anumite locaţii timp de 6000 de ani şi că,fenomenul de clonare a avut loc la distanţe de până la cel puţin 80 de metri de la locul initial.Aceste rezultate sugerează faptul că Posidonia Oceanica poate atinge perioade milenare de expaniune .

În ciuda robusteţii sale istorice, spune Duarte ,pajistile de P. Oceanica sunt acum ameninţate de schimbările climatice. Marea Mediterană se încălzeşte de trei ori mai rapid decât media mondială, iar declinul de extindere al acestor pajisti se situeaza undeva in jurul valorii de 5 la suta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu