vineri, 6 ianuarie 2012

FOOD INC. (subtitrare romana)






Daca iti place acest blog,ajuta la popularizarea lui trimitand linkuri catre prieteni,apropiati etc..
Pentru parcurgerea blogului,mergeti la Arhiva , situata in partea dreapta a paginii principale.
Daca doriti sa va abonati la blogul nostru,adaugati in lista de messenger idul secretele.sistemului sau trimiteti un mail la adresa secretele.sistemului@yahoo.com.Va multumim!



Nu vei mai privi niciodată la fel în farfurie.

Metodele folosite astăzi în industria alimentară sunt, în mare parte, răspunsul la creşterea rapidă a industriei fast-food din anii '50. Producţia de alimente, în întregul ei, s-a schimbat drastic de atunci, aşa cum nu s-a schimbat niciodată în mii de ani. Controlată de o mână de corporaţii multinaţionale, politicile de producţie şi prelucrare a alimentelor urmăresc, ca pe un cod nescris, scoaterea pe piaţă a unor cantităţi imense de produse, cu costuri de producţie reduse (cel mai des fiind, de fapt, minime). Rezultatul este, bineînţeles, un profit uriaş; profit ce, la rândul lui, permite coloşilor din industrie să controleze direct aprovizionarea globală cu produse alimentare.

"Esti ceea ce mananci". Este o expresie simpla, insa poarta cu ea implicatii infricosatoare pe care regizorul Robert Kennerisi bazeaza documentarul, pornind de la reportajele mistuitoare ale autorilor Eric Schlosser si Michael Pollan. Exploreaza modul in care evolutia productiei alimentare supune la riscuri grave sanatatea si mediu. Scriitorii nu sunt radicali si nici macar vegetarieni, dar cand vine vorba de expunerea problemelor si numirea vinovatilor, acestia se transforma in cruciati adevarati.

Food, Inc da veridicitate criticilor sale luand spectatorii ca martori ai vietilor oamenilor care se revolta. Explica modul in care corporatiile au exploatat legile si subventiile pentru a crea monopoluri socante. Dintr-un exemplu aflam cum conglomeratul alimentar Monsanto si-a extins controlul asupra soiei de la 2% din piata americana pana la 90% in ultimii 12 ani. Monsanto are puterea legala asemanatoare cu o decizie a Curtii Supreme, ceea ce le-a permis sa conteste agresiv impotriva micilor fermieri. Decizia a fost semnata de judecatorul Clarence Thomas, care se intampla sa fie un fost avocat al companiei Monsanto.

Relatiile confortabile intre afaceristi si guvern (din ambele partide politice) sunt atent disecate in acest documentar. In opozitie cu aceste interese puternice, intalnim oameni din toate categoriile sociale, de la o mama care si-a pierdut fiul de 2 ani prin otravire cu E. coli, la fondatorul fermelor ecologice de iaurt Stonyfield, care privesc cu dispret dogmele conventionale vazand si o latura pozitiva la Wal-Mart.

Pe parcurs descoperim povesti sfasietoare si indignante, dar filmul canalizeaza cu atentie aceste emotii inspre oportunitatile pentru activism. Chiar daca nu reuseste altceva, acest film va starneste un apetit puternic pentru mese mai sanatoase.


FOOD INC. - subitrare romana from Daniel Matei on Vimeo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu